Öl tillverkas av malt och humle. För att ölen ska bestå av alkohol måste jäsning ske. Jäsning står för ofullständig oxidation av organiska föreningar utan syre. Biprodukterna som bildas vid denna anaeroba process är bland annat organiska syror, vätgas, koldioxid och den för ölet viktiga alkoholen. Alkoholen etanol är den som återfinns i öl, vin och sprit. Andra alkoholer såsom butanol och metanol är farliga för människokroppen och kan orsaka organskador och kemisk lunginflammation med mera. Därför ska man aldrig dricka “hembränt” eftersom tillverkningen kan vara okontrollerad.
Ölbryggning är dock ett ganska vilseledande begrepp då man kan ana att tillverkningen går till som för kaffe. En kaffebryggares uppgift är dock att värma upp tillfört vatten och sedan sila vattnet genom pulveriserade kaffebönor. Ölbryggning har dock ingenting med silning av något ölpulver att göra.
Olika öl bryggs på olika sätt och det finns en uppsjö av ölsorter; ale, lager, stout, port, mjöd och så vidare. Det troligtvis mest druckna och populära ölet är lager, som är ljusgult till färgen. Lager passar till de flesta tillfällen och det är vanligt att dricka det vid fest, mat och på olika evenemang. Öl kan drickas både i aluminiumburkar och i glasflaskor (det är i alla fall dessa behållare plus tunnor av trä eller metall som säljs för allmänheten). Vissa väljer att överföra ölen till plastflaskor eller plastdunkar.
Öl kan smaksättas med olika kryddor och örter för att få fram en unik smak. Ölkännare inte bara dricker ölen utan luktar på den också innan förtäring. I kroppen så metaboliseras alkoholen i ölen till acetaldehyd, som är ett gift. Det är därför inte lämpligt att dricka starköl i stora mängder, speciellt inte för unga människor som fortfarande växer både mentalt och fysiskt. Åldersgränsen 18 på krogen och 20 på Systembolaget finns där för att skydda unga från alkoholens skadeverkningar.