Det finns en uppsjö av svenska ölmärken på marknaden som säljs såväl på Systembolaget som krogen/puben. Den här artikeln förklarar vad Systembolaget AB är för någonting och vad serveringstillstånd innebär samt givetvis en uppradning av kända och populära svenska ölmärken.

Systembolaget AB

Systembolaget AB bedriver försäljning av alkoholhaltiga drycker med en alkoholprocent på över 3,5. Alkoholfri öl (0,0-0,5), lättöl (0,5-2,25) samt folköl (2,25-3,5) får säljas av livsmedelsbutiker. För att få köpa folköl ska man ha fyllt 18 år, och langning är förbjudet.

Systembolaget AB är ett statligt aktiebolag som har monopol på att sälja starköl, vin och sprit. Starköl är öl som har en alkoholprocent på cirka 4,0-10,0. Standarden för starköl ligger omkring 5,0-5,3 alkoholprocent. Allt över den gränsen kallas populärt för elefantöl. Monopolet innebär att ingen annan butikskedja får sälja starköl, vin och sprit inom Sveriges gränser. Åldersgränsen för att få handla på Systembolaget är 20 år och vid misstanke om langning nekas kunden köp. Även personer som följer med kunden in i butiken måste uppvisa legitimation vid förfrågan. Generellt rekommenderas alla under 25 år att visa legitimation för att styrka att man är över 20 år. Efter ett inköp på Systembolaget får man inte sälja vidare alkoholen utan ska använda den för privat bruk.

Serveringstillstånd

Serveringstillstånd utfärdas till exempelvis pubar, barer, restauranger, hotell och arenor. Tillståndet innebär att man får servera alkohol mot betalning till kunder över 18 år under förutsättning att lokalen serverar varm mat till gästerna. Krogen har rätt att sätta egna åldersgränser och det är vanligt med gränser som går vid 20, 23 och 25 för att nämna några. Krögaren får inte servera individer som är kraftigt berusade eller drogpåverkade. Däremot får ingen diskriminering ske efter kriterier som etnicitet, kön, ursprung eller beteende utan restriktioner får enbart ske utifrån kundens ålder.

Svenska ölmärken

  • Pripps
  • Eriksberg
  • Norrlands Guld
  • Kung
  • Mariestad
  • Falcon