Mikrobrygger blir allt vanligare i Sverige och ploppar upp som svamp ur jorden. I Älmhult
brygger man öl sedan 2016 på ett så kallat mikrobryggeri.
Vad är ett mikrobryggeri?
Prefixet mikro står för småskaligt eller litet. Det ska inte förväxlas med mikrovågsugnar eller micro som de också benämns för. Andemeningen är alltså att bryggning av öl sker i liten skala i en förhållandevis liten lokal.
Mikrobryggerier tillverkar egna öl och får inte utan tillstånd tillverka andra fabrikat av öl och försälja. Ett mikrobryggeri kan producera öl för en individ (ofta producenten själv) men också för vederbörandes anhöriga. Det är i somliga fall okej att sälja ölen till Systembolaget eller lokala pubar, men då krävs tillstånd och kontroller. När man tillverkar öl handskas man med en potentiellt skadlig produkt i för stora kvantiteter och därför ska man vara påläst.
Vem startar mikrobryggerier?
För att kunna brygga ett bra öl behöver man inte vara en ölkännare även om det faktumet underlättar. Nej, det är snarare hur mycket tid du är villig att lägga på att bli insatt, beställa råvaror och göra en trivsam miljö för jäsningen av ölen. Det är alltid bra att ha pengar till detta intresse eftersom viss utrustning kan kosta en del ny. Å andra sidan tjänar man förstås i förlängningen på att brygga sitt eget öl då man inte behöver köpa dyr öl på Systembolaget eller på krogen. Man kan likna det med kaffetillverkning, många brygger kaffe hemma istället för att gå på café stup i kvarten då priserna är höga.
Det blir även en identitetsmarkör för vem du är. Ölsorten, namnet/-n, etiketternas utformning på flaskorna och så vidare bestämmer producenten själv. Ibland kan man starta upp bryggeriet själv eller som i den länkade artikeln ovan tillsammans med sina kompisar. Intresset bör vara störst för unga studenter och då främst män.