Öl presenteras varje vecka i medier i form av artiklar, krönikor och recensioner. Öl berör oavsett om du bor på Öland eller i Östersund.

Ölrecensenter

De som recenserar öl är ofta ölkännare som denne och smakar inte bara på ölen. Aromer, tillverkningsprocessen, utformningen av förpackningarna, skumgraden, kolsyrehalten och ölens optimala maträtt är alla kriterier som bedöms av recensenterna. Recensenterna kan vara fast anställda hos tidningen i fråga eller jobba på frilansbasis. För att bli en erkänd ölrecensent spelar erfarenheten en stor roll och hur mycket man kan om ölets ursprung, tillverkning och popularitet.

Även recensenterna måste följa pressetiska regler och ska inte ägna sig åt polemik eller förtal. Recensenterna får inte uppmuntra barn eller tonåringar att prova öl, utan recensionen ska vända sig till en vuxen publik.

Öl i SVT och SR

Sveriges Television och Sveriges Radio ägnar sig åt public service och ska vara neutrala i sin nyhetsförmedling om öl. Några recensioner får de inte offentliggöra.

Orsaken är att alkohol är en drog och inte ska förhärligas i TV och radio som är statligt ägda. Nyheterna får dock visa inslag där öl figurerar både på video och bild så länge förmedlingen är saklig, objektiv och neutral. Anser man att SVT och SR brutit mot någon pressregel får man anmäla nyhetsinslaget till Granskningsnämnden som är ett autonomt beslutsorgan inom Myndigheten för radio och tv.

Varför är öl så populärt att läsa om?

Öl är en bra dryck till såväl mat som sport. Dess relativt låga alkoholhalt jämfört med vin och sprit gör att ölen vinner mycket på att vara en sällskapsdryck. Det tar relativt lång tid att dricka sig berusad på öl jämfört med vin & sprit vilket gör att många beställer in öl på öl.

Öl kan drickas under alla årstider och när som helst på dygnet, beroende på när man jobbar med mera.