Det bästa rådet är att prova sig fram i köket för att komma fram till vad som fungerar för dig. Systembolaget kan också ge värdefulla tips men dessa är framtagna för vad den breda massan uppskattar, det behöver inte alltid passa just dig. Ett generellt råd är att välja en lättdrucken öl framför en tungdrucken. Tungdruckna öl är mer till för att smutta på under en längre sittning, ungefär som med en whiskey. Ingen njuter av att svepa en whiskey utan det gäller att låta smaklökarna göra sitt jobb under längre sekvenser. Lager brukar betraktas som lättdrucket medan porter räknas som tungdrucket.

Vilken förpackning är bäst?

Öl säljs på Systembolaget i aluminiumburkar och färgade eller ofärgade flaskor. Vanliga färgade flaskor brukar ha en grön eller brunaktig nyans. Vissa ölmärken profilerar sig med färger och det är allmänt känt att Carlsberg “lagt beslag” på den gröna färgen. Etiketterna, burkarna och flaskorna är gröna. Av praktiska skäl är aluminiumburken vanligast, då den är minst ömtålig. Därför är det vanligt att ungdomar till fest köper flak med aluminiumburkar.

Glasflaskor kan lätt krossas och tål inte stötar så bra. Det är vanligast att restauranger serverar öl i glasflaskor.

Vilken förpackning är då bäst? Människor i allmänhet undrar förstås vilken öl som är godast; den som säljs i glasflaska eller den som serveras i burk. Svaret är att det egentligen inte spelar så stor roll så länge förpackningarna förvaras i rätt temperatur och utan att bli utsatta för direkt solljus. Nackdelen med glasflaskor är att de har kapsyler. Dessa kräver en kapsylöppnare eller liknande föremål för att kunna öppnas. Det är lätt hänt att man glömmer ta med den lilla saken till en picknick. Å andra sidan är det ett bra barnlås, barn får lättare upp burkar än flaskor med kapsyler.

Välj helt enkelt den förpackning som passar dig och dina behov. Lycka till!