Varför är öl så populärt till mat?

Öl är ypperligt till de flesta maträtter från alla kök. Öl passar till thaimat, husmanskost, italiensk mat och hamburgare för att bara nämna några. De flesta vägkrogar erbjuder såväl alkoholfri öl och öl med alkohol i. Alkoholfri öl passar bra till de som sitter bakom ratten och gravida i synnerhet. I Sverige går gränsen för rattonykterhet vid 0,2 promille, utomlands kan gränserna vara annorlunda. Ta därför alltid reda på respektive lands alkoholgräns om du tänker köra där. Eftersom alkohol är en smakbärare som gör ölen godare kan lättölen upplevas som besk och bitter i jämförelse med starköl.

Öl brukar kallas flytande bröd, och det påståendet är korrekt. Öl är fullspäckad med kolhydrater och stärkelse från sädesslagen malt och humle. Det blir allt vanligare att ölmärkena lanserar lågkolhydratsöl exempelvis Spendrups Bright. Det passar bra för de som inte vill gå upp i vikt. Begreppet “ölmage” har kommit till på grund av överdriven konsumtion av öl.

Öl består i hög grad av vanligt färskvatten. Eftersom varje vattenkällas halter av olika mineraler är unik så är varje öl också unik. Bryggerier hämtar vatten från olika källor.

Varför serveras öl tillsammans med mat på uteställen?

Alla krogar som har tillstånd att servera starköl (serveringstillstånd) måste erbjuda gästen möjlighet att köpa varm mat. Orsaken till varför de inte uteslutande får servera öl är för att man blir mer berusad av öl på tom mage än när man är mätt. Berusningsgraden beror på hur mycket man väger och hur lång man är. Därför blir kvinnor rent generellt lättare och fortare berusade än män då de i genomsnitt väger mindre och är kortare.

Forskning visar också att unga människor i jämförelse med äldre inte upptäcker att de är beskänkta lika snabbt. Hjärnan utvecklas till 25 års ålder och därför är en 18-åring mindre rustad än en 30-åring eller äldre för att dricka.