Catering är ett vanligt inslag på fester, dop och så kallade gravöl. Arena Catering bemannar Hovet i Stockholm där

öl säljs till personer över 20 år.

Gravöl

Gravöl är ett äldre ord för begravningskalas som syftar till att hedra den avlidne med ölet i fokus. Förr i tiden var det vanligt att fira genom dans, hyllningstal och så vidare. I dagens Sverige skulle det ses som en form av blasfemi eftersom begravningsdagen bör kännetecknas av sorg och eftertanke, inte stoj och stim. Det är för skribenten oklart när paradigmskiftet skedde, men kanske uppstod den moderna begravningsceremonin under sena 1800-talet till tidiga 1900-talet. I takt med att fler går ur kyrkan kanske gravöl kommer bli mer acceptabelt i och med att man inte behöver involvera religionen i begravningen. Det är trots allt viktigt att respektera den avlidnes och de anhörigas viljor om hur begravningen ska gå till.

På vikingatiden firade man den avlidnes resa till Valhall, likt den procedur som de gamla egyptierna hade under faraonernas tid vid makten. Då drack man mjöd istället för öl. Mjöd tillverkades av jäst honung och kallas därför även för honungsvin. Mjöd betraktas felaktigt som en föregångare till öl, men forskning visar att de har existerat under samma eror. Däremot har mjöd i många fall blivit ersatt med öl, vilket kan förklara missuppfattningen. Det är dock fortfarande gångbart att handla mjöd i Sverige och utomlands. På engelska heter mjöd “mead”.

Catering

Catering innebär leverans av färdiglagad mat och färdigblandande drycker till gästerna. Det är vanligt att beställa catering till studentmottagningar, kräftskivor, grillfester, bröllop, dop, namngivningsceremoni, konfirmationsfest och så vidare. Vanliga maträtter är smörgåsar, smörgåstårta, snittar av olika slag och diverse efterrätter. Dryckerna kan vara läskedrycker, vatten, bål, öl, vin med mera. Ihop med Fenix Begravning i Norrköping kan du som cateringsägare samordna beställningar till begravningsbyråns klientel.